Login or Register

За "ПроЛайт"


Академик. Гугучкова, Директор, БЬЛГАРО АМЕРИКАНСКИ ОЧЕН ЦЕНТЬР “ПРОЛАЙТ”
Академик. Гугучкова, Директор, БЬЛГАРО АМЕРИКАНСКИ ОЧЕН ЦЕНТЬР “ПРОЛАЙТ”

След многогодишно международно сътрудничество с едни от най-известните очни специалисти в света, основах Българо Американския Очен Центьр “ПРОЛАЙТ”, в който участват Американски експерти и хирурзи. Бьлгарският екип от офталмолози работи сьвместно с консултативния борд от Америка, за да достави пьрвокласно медицинско обслужване на световно ниво за нашите пациенти. Само чрез тясно клинично и професионално сътрудничество може да се въведе не само последната техника, но и необходимата експертност, опит и умения. Със своята модерна база и професионален екип, “ПРОЛАЙТ” се развива в регионален център на световната клинична офталмология у нас.

ПРОЛАЙТ ВИДЕО БЛОГ


Video Video Video Video VideoЕкип “ПРОЛАЙТ”

В "ПРОЛАЙТ" Академик. Гугучкова ръководи екип от диагностици, хирурзи и клинични специалисти, които са от елита на българската офталмология. С участието на консултативен борд от американски лекари и експерти, свързани с едни от най-известните академични центрове и университети в САЩ, пациентите на "ПРОЛАЙТ" имат директна връзка с световната медицина. На всеки няколко месеца, екип от американски хирурзи идва да оперира в "ПРОЛАЙТ" с българските лекари.

Български екип:

 • Академик.Проф. Гугучкова-Янчулева
  ImageПрофесор, доктор на медицинските науки, Директор на Българо Американски Институт и Медицински Център по Очни Болести "ПРОЛАЙТ", Управител на специализирана болница по очни болести "Зрение". Дългогодишен ръководител на катедрата по " Очни болести " в Медицински Университет- София. За първи път в България внедрява и развива имплантирането на вътреочни лещи при операции на катаракта,витреоретинената хирургия при диабетна ретинопатия,отлепване на ретината,очни травми,въвежда и развива в България най- новата и щадяща хирургия при глаукомата с микроимпланти (микростент), лечение на макулната дегенерация и др. Специализирала във Франция,Германия,Белгия и Швейцария, гост-лектор и оператор в Израел,Македония,Куба и др. Член на ръководството на Бълг.Офталм. Дружество и на Асоциацията по Глаукома в България,Председател на националната Асоциация по ретина в България, Член на Европейското общество по катаракта и рефрактивна хирургия,Член на Американската Академия по Офталмология.
 •  

 • Доц. Д-р Руска Христова
  Image Ръководител на Факултета по Офталмология и Вицепрезидент на Университетска Болница Царица Юана ИСУЛ. Работи и развива следните области на офталмологията в България: Очна травма, хирургия на преден сегмент, Глаукома и очна-пластична хирургия. Национален консултант по офталмология и член на експертния съвет към Министерството на Здравеопазването. Член на борда на Асоциацията по Глаукома в България, президент на Фондацията ОчнаТравма, член на борда на Националната Асоциация по Катарактар член на Американската Академия по Офталмология и на Българската Офталмологична Асоциация. Специализации в Русия, Франция и САЩ.
 •  

 • Д-р Алек Топов
  Image Специалист по очни болести. Работи в областта на диагностика и хирургично лечение на катаракта, глаукома, отлепване на ретината и кривогледство. Извършва лазерна корекция на рефракционни аномалии /премахване на диоптри/
 •  

 • Д-р Бисера Петрова Самсонова, д.м
  Image Специалист по очни болести. Работи в областта на съдови, възпалителни и алергични заболявания на окото; съвременна диагностика на глаукома; лазерно и медикаментозно лечение на глаукома; съвременна диагностика и медикаментозно лечение на дегенерацията на макулата, свързана с възрастта и диабетната ретинопатия; лазер-терапия при очни заболявания. Защитила докторат по невроофталмология, касаещ проблеми в зрението при тумори на хипофизната жлеза.
 •  

 • Д-р Митко Маринов
  Image Специалист по очни болести за диагностика и лечение на възпалителни заболявания на окото, Глаукома, дегенеративни състояния на ретината. Прилага съвременната апаратура и диагностични методи - очен скенер (ОСТ ), компютърна периметрия, пахиметрия, автофлуоресценция и др.
 •  

Американски консултативен борд и хирурзи:

 • Доц. Д-р Янчулев
 • Проф. Д-р Ку
 • Проф. Д-р Пакър
 • Д-р Фам
 • Д-р Саравиц
 • Д-р Дагианис

Лекарите от САЩ оперират пациенти от “ПРОЛАЙТ”

Членовете на Американския консултативен борд и визитиращи хирурзи от САЩ, посещават България за да оперират и сътрудничат с българския екип. Гледайте някои от телевизионните видеоклипове от техните посещения

Американски Специалисти в “ПРОЛАЙТ”

Doctor ImageDoctor ImageDoctor Image
Doctor ImageDoctor ImageDoctor Image
Doctor Image

Нововьведения и последни технологии

Благодарение на широката международна мрежа от професионални контакти и експерти, “ПРОЛАЙТ”е в уникалната позиция да въведе най-новите технологии у нас. Наскоро “ПРОЛАЙТ” въведе първите стентове и минимално инвазивни импланти за глаукомната хирургия - достъпна само в САЩ, Германия, Австрия, Швейцария и няколко (други) европейски страни. Те бяха въведени от доц. Янчулев и доц. Пакър по време на тяхното посещение в България (през пролетта на 2011 година). “ПРОЛАЙТ” е единственият български център избран за международни клинични проучвания на технологията CyPass Stent за глаукома.

Чрез своите клинични партньорства, “ПРОЛАЙТ” въведе първата технология за телескрининг и ранното откриване на заболявания на очите в България. SpasiOchi.com е безплатна услуга за онлайн диагностика - единствената по рода си програма за превенция срещу слепотата и съхранение на зрението .